Haos total înainte de începerea școlii! Profesorii acuză că nimeni nu știe ce să facă: „Nu îi poți crea unui copil un destin pe baza acestor note” (EXCLUSIV)

Haos total înainte de începerea școlii! Profesorii acuză că nimeni nu știe ce să facă: „Nu îi poți crea unui copil un destin pe baza acestor note” (EXCLUSIV)
Haos total înainte de începerea școlii! Profesorii acuză că nimeni nu știe ce să facă: „Nu îi poți crea unui copil un destin pe baza acestor note” - EXCLUSIV. FOTO: Gândul/Alexandra Pandrea
Publicat: 03/09/2020, 16:00

Părinții și profesorii vor afla doar cu patru zile înainte de începerea școlii dacă elevii vor face cursuri în sălile de clasă, online sau jumătate de program la școală, iar restul acasă. În rest, există un set de reguli care trebuie respectate de elevi și profesori: mască de protecție în sala de clară, separatoare de plexiglas la bănci în sălile aglomerate. Câteva dintre măsuri le dau de cap cadrelor didactice: pauzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor,  iar orele vor fi de 55 de minute.

Profesorii și elevii acuză că s-a creat un haos, iar dacă autoritățile nu vin cu măsuri clare, anul școlar care urmează va fi unul pierdut.Roxana Zanea, profesoară de limba română și limba franceză la Colegiul Național Octav Onicescu din Capitală, a declarat pentru GÂNDUL.ro că elevii așteaptă să se întoarcă în bănci, însă dacă nu vor exista niște măsuri clare, în cel mult o lună de zile, se va crea un haos general.

„Legat de pauza din 5 minute e destul de greu să ajungi dintr-o clădire în alta. Cum ajungi dintr-o parte în alta ca să te cablezi și să te conectezi din nou? Dacă se va ține cont de scenariul galben, sistemul hibrid, este o iluzie. Nu va fi niciodată realizată asta. Nouă ne-au implementat o platformă online. Într-o lună se va crea haos. Sunt clase de 28-30 de copii. Cei mari nu mai vor să asculte, așa că e foarte complicat să le spui în acele 5 minute să nu iasă afară din clasă. Cât privește predatul cu mască, o limba străină trebuie verbalizată, nu e suficient să scrii pe tablă și să vadă un fimuleț. Și cu viziera era complicat. La cei mici este dificil, iar cei mari cu siguranță vor refuza”, spune profesoara Zanea.

Examenele de BAC

Elevii cei mai îngrijorați sunt cei din clasele a XI-a și a XII-a, iar rata de promovare a examenului de Bacalaureat este cea mai mică  din ultimii șase ani.

Anul acesta au fost doar câteva note de zece la liceul la care predau. Mediile de promovare slăbuțe, în jur de 9,60, când în general scoteam 9, 90. Și mulți la marja de 6-7. În general, în luna aprilie începeam pregătirile pentru BAC, iar fix atunci li s-a dat stingerea. O temă care ți se dă pe calculator îți ia mai mult de făcut decât dintr-un manual. Școala online nu se face de azi pe mâine. Ar trebui să iei o generație de la clasa a V-a până la XII-a și să o pregătești pentru a crea un sistem alternativ. Nu îi poți crea unui copil un destin pe baza acestor note. Nu acum. La noi pixul și caietul este esențial. Nu suntem nici Franța, nici Marea Britanie. Învățământul online nu ar trebui cuantificat prin note”, spune Roxana Zanea.

Generația hârtie și pix

Cât privește manualele digitale, Roxana Zanea spune că foarte multe dintre cadrele didactice își printează manualele.

Și copiii și părinții simt nevoia să le printeze. Suntem o generație a lucrurile concret: hârtie, manual. O soluție corectă era să începem la 1 octombrie cu studenții, iar noi profesorii împreună cu câte cinci copii și cinci părinți să fi făcut niște traininguri. Și nu de la 1 septembrie, ci de la 1 august. Îmi spui că trebuie să aranjez toată școala în cinci minute, iar copilul în trei ore să treacă prin 4-5 materii. Sunt părinți care mi-au spus că își vor trimite copiii la lecții particulare. Pentru că nu au făcut față. Examenele contează pentru acești copii. Poate el putea să facă de nota 10 și acum are 7”, mai spune profesoara.

Profesorii spun că încă nu s-au făcut comenzile de manuale și nu știu cum să structureze orarul: „Nimeni nu știe nimic. Prioritatea conform metodologiei sunt elevii. Eu mi-am luat un laptop cu toate cele necesare.Atunci a fost o situație de urgență. Însă s-a văzut din mai că situația se ducea în jos. Se știa ce infrastructură avem. Nu mai zic de provincie. Avem 1000 de elevi. Cum îi distanțezi? Nu ai unde. Vom face probabil ca la restaurante. O bancă da, una nu”, mai spune profesoara.

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți: „Ministerul Educației va face o mare greșeală dacă îi va obliga pe părinți să-și trimită copiii la școală”

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România, a declarat pentru GÂNDUL.RO că decizia de a începe școala pe data de 14 septembrie este una normală și că cel mai important este să ne adaptăm la condițiile actuale. „Nu avem garanția că virusul dispare pentru o lună sau două. Nu știm deocamdată. Este clar că vom avea și compromisuri. Nimeni nu poate garanta că întoarcea la școală nu va duce la contaminări”, explică Iulian Cristache.

În același timp timp, Iulian Cristache atrage atenția și subliniază că coercitația tuturor elevilor de a se întoarce la școală nu este nici pe departe cea mai bună soluție, deoarece s-ar putea ajunge la procese între părinți și școală.: „Ministerul Educației va face o mare greșeală dacă îi va obliga pe părinți să-și trimită copiii la școală” .

Roșu, galben și verde. Ce înseamnă cele trei scenarii pentru noul an școlar 2020 – 2021 și cum se vor desfășura orele

Anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică din fiecare județ.

Scenariul verde

Acest scenariu este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, Capitala se află în acest scenariu, ceea ce înseamnă că elevii din Bucureşti vor putea merge la şcoală..

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roșu

Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar, va decide dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal